Piątkowe zajęcia dla dzieci

W piątkowe popołudnia, dla dzieci w wieku powyżej 10 lat, proponujemy:

  • warsztaty kulinarne;
  • eksperyment fizyczny i chemiczny.

Zajęcia odbędą się w następujących terminach:

  • warsztaty kulinarne: 1 luty, 22 marca, 12 kwietnia oraz 17 maja;
  • eksperyment fizyczny i chemiczny: 1 marca, 29 marca, 26 kwietnia i 31 maja.


Każde spotkanie poświęcone będzie innej tematyce. Zapewniamy oczywiście wszystkie potrzebne materiały i środki ochronne. Warsztaty zaczynają się o godzinie 16.15 i trwają do 19.15.

Można wziąć udział w pojedynczych warsztatach lub całym cyklu.

Cena za pojedyncze warsztaty (4h lekcyjne) - 90 zł.

Eksperyment fizyczny i chemiczny

Zajęcia eksperymentalne z chemii i fizyki dla  przeznaczone są dla dzieci w wieku powyżej 10 lat. Spora część osób, które uczyły się chemii i fizyki w szkole nie ma o tych przedmiotach zbyt dobrego zdania... Dzieci jednak patrzą na to zupełnie inaczej - one wiedzą, że chemię i fizykę można pokochać miłością od pierwszego... eksperymentu. Zapraszamy na zajęcia podczas których to dzieci będą przygotowywać i przeprowadzać eksperymenty - to dzieci będą wyciągać z nich wnioski. Panie Ewelina Łęgowska , Marta Gulgowska oraz Karolina Rok-Serkowska - prowadzący te zajęcia - chcą słuchaczom, zarówno najmłodszym jak i tym starszym, przekazać wiedzę chemiczną i fizyczną w sposób przystępny, czasem wręcz przez zabawę. Ich celem jest rozbudzenie ciekawości, wspomaganie samodzielnej pracy "młodych eksperymentatorów" oraz inspirowanie na przyszłość. Zajęcia będą oparte na aktywizujących metodach nauczania, czyli unikamy kredy, tablicy i podręczników, a skupiamy się na angażowaniu uczestników i samego prowadzącego! 

Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne to kontynuacja zajęć znanych jako Kuchnia pełna doświadczeń. To niezwykła propozycja dla tych wszystkich, którzy lubią poszaleć w kuchni - a przy okazji przygotować coś do jedzenia! W trakcie zajęć dzieci uczą się podstawowych czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków - na przykład takich jak obieranie, krojenie, gotowanie, duszenie czy smażenie - ucząc się przy tym samodzielności i odpowiedzialności. Ponadto otrzymują informacje dotyczące zdrowego odżywiania, pracy z przepisami kulinarnymi (w tym proporcjonalnego odmierzania składników) - ale poznają też rolę niezbędnej w kuchni improwizacji!

Wspólne przygotowywanie posiłków jest doskonałą okazją do zapoznania się z przeróżnymi procesami chemicznymi i fizycznymi. Możemy zaobserwować i omówić zmiany stanu skupienia ciał, procesy rozpuszczania i krystalizacji ale również wiele reakcji chemicznych.

Marta Gulgowska nauczy dzieci samodzielnie przygotowywać kilka posiłków - a wszystkie czynności i informacje dostosowane są do wieku uczestników. Zapraszamy dzieci w wieku powyżej 10 lat.